Forumul AA

Versiunea completă: FERIȚI-VĂ DE NON-ALCOOLICI
Momentan vizualizezi versiunea simplificată a conținutului publicat. Vizualizează versiunea completă a acestuia.
Pagini: 1 2
În urma unor discuții avute în cadrul Grupului Online( și nu numai) au reieșit câteva probleme care trebuiesc clarificate. Diferitele păreri exprimate în grup , pe forumuri sau în discuții individuale se emit idei care nu sunt în conformitate cu Programul AA , mai mult se amestecă cu multe alte principii care aparțin altor programe , religii, ateism meditații transcendentale, etc. care nu fac de cât să producă tulburări în aplicarea corectă a Programului. De aceea prezint spre clarificare un articol a lui Floyd Henderson din 1997

FERIȚIV-VĂ DE CEI CARE INTERPRETEAZĂ PROGRAMUL SAU SUNT NON ALCOOLICI
Noi în AA am spus sau am postat lozinci peste tot cum ar fi:
”Gândiți-vă la… ”( ca și cum gândirea mea nu m-ar fi adus aici și încă mă poate ucide, chiar în această zi) sau ”O zi la un moment dat” (așa ca și cum aș pute-o face fără angajament, dar îmi permit să o folosesc ca o rezervă pentru următoarea beție) sau ” Ai grijă ce faci…”( care este sfatul dat de soție/soț dat soțului/soției care este la început de recuperare, dar care s-ar putea să nu fie alcoolic). Nici unul dintre aceste sfaturi nu sunt în programul inițial de recuperare. Cu toate acestea, noi nu postăm lozinci care ar trebui puse, cum ar fi:
”Atenție! Consumator de alcool la greu” Într-adevăr, dacă sunteți un alcoolic adevărat, băutorul greu(bețivul) poate fi un pericol mai mare pentru tine de cât alcoolul în sine.
Am ca bază pentru această teză cele două observații ale lui Bill Wilson însuși. În primul rând Bill a spus ca răspuns la creșterea ratei de eșecuri din recuperare, care a început ca urmare a deformării sau interpretării mesajului din Cartea Mare, deformat prin sărăcire orală în comunicare: ”Nu ne putem mulțumi cu ideea că toate aceste eșecuri de recuperare au fost în întregime din vina noului venit. Poate că cei mai mulți nu au primit nici un fel de sponsorizare, care de altfel se dovedește a fi necesară. Noi nu am comunicat cu noul venit atunci când ar fi trebuit să facem acest lucru. Așa că programul nu a reușit”.
El, de asemenea, a spus că trebuie să fim mereu vigilenți pentru a menține puritatea programului nostru , menționând că: ”În cazul în care AA este distrus vreodată, acesta va fi distrus din interior” Bill, de asemenea, ne-a avertizat că programul de recuperare Washingtonian, care a fost de succes cu mult înainte ca AA să fi existat, a fost distrus în cele din urmă din interior, deoarece nu aveau reguli (Tradiții), nici o bază de text(Carte Mare), car ar fi putut împiedica ca mesajul să fie interpretat, răsucit, deformat prin comunicare orală.
Deci, ce probleme pot băutorii la greu(bețivii) provoca alcoolicilor reali? De ce unele lucruri care pot ucide se petrec în AA? Pentru că nu se transmite mesajul AA corect, sau nu se transmite de loc, sau că unii alcoolici suferă de alcoolism netratat și nu este luat în serios ca boală.
În primul rând, la începutul AA, așa cum s-a raportat în Cartea Mare, rata de succes era de 75%, rată care a continuat să fie aceiași pe parcursul primilor ani. Deci, de ce mai puțin de 6% din alcoolicii reali de astăzi ajung să obțină un cip de 10 ani în zilele noastre fără recăderi? Cercetările arată că 20% din populația americană(și nu numai) suferă cu grave probleme cu băutura, dar mult mai puțin de jumătate din rândul consumatorilor de alcool sun alcoolici reali și au probleme. Asta înseamnă că avem mai mulți consumatori de tip greu și nu alcoolici reali. Pentru ei este mai ușor a se ”opri sau a bea moderat”, poate mulți dintre ei au supraviețuit în părtășie cu alcoolicii reali( în program), dar au avut și au opinii diferite, pentru că aceste opinii nu se găsesc în cartea de bază AA, opiniile lor ne vor ucide dacă le vom asculta și urma. Sfatul cel bun pentru alcoolicii reali este numai în Cartea Mare.
Ei nu trebuie să adere la ”reguli” așa cum trebuie să aderăm noi în scopul de a trăi. Tulpina bolii lor nu este neapărat fatală – așa cum este a noastră, dacă nu urmăm exact regulile noi ajungem la moarte.
Este timpul să fim atenți la Tradițiile și învățăturile programului nostru, astfel încât consumatorii de alcool la greu și alcoolicii care suferă de o maladie spirituală să nu domine întâlnirile noastre cu părerile personale ale lor.
Unii băutori pot sta treji atunci când vor, numiții ”Băutori moderați” și ”Băutori excesivi” (paginile 20-21 din C. M. ). Mai mult Cartea Mare spune că un băutor moderat sau ”tare” se poate opri pe o ”bază non – spirituală”, în funcție de ”măsura în care ei nu și-au pierdut puterea de a alege dacă vor bea sau nu”. Așa că întreb: Dacă ei pot face acest lucru pe cont propriu, și nu sunt aici pentru a lucra Pașii, nu sunt dispuși să ajute, să transmită mesajul cel corect - nu părerea lor, să ghideze pe alții în program pentru a avea o experiență spirituală, ce naiba fac stând agățați în jurul nostru?
Eu nu am cancer, așa că nu stau într-un salon cu cei bolnavi de cancer terminali. Dacă am făcut-o s-ar putea să fiu bolnav, în fapt oamenii de acolo sunt bolnavi și nu au de ales. De ce aș vrea să mă asociez cu oameni bolnavi într-un program de recuperare pentru cancer dacă eu nu am o formă fatală de cancer?
Multe posibilități există pentru a explica de ce am preferat acest salon, dacă nu sunt în pericol să mor de cancer. Poate că am depășit o formă ușoară de cancer, iar acum vreau să le spun celor gravi modul în care aceștia ar trebui să trateze forma lor gravă, severă, fatală, poate că îmi place să fiu ”Expert”, rol pe care cred că mi-l pot permite. Poate că abilitățile mele sociale au fost slab dezvoltate și nu au fost binevenite printre oamenii de bine din societatea noastră. Am nevoie de un public captiv de oameni bolnavi care să meargă cu mine, indiferent cât de neplăcut ar putea fi. Poate că sincer cred că aș putea face ceva bun, deși forma mea ușoară a bolii nu-mi dă nici o reală înțelegere a bolii lor, înțelegere de care au cu adevărat nevoie pentru a obține rezultate. Poate că eu stau pe secția de cancer pentru că pur și simplu nu mă pot ocupa zi de zi cu problemele vieții și am nevoie să vorbesc cu cineva. Poate că eu chiar am nevoie de o terapie gratuită la care îmi place să particip, mai degrabă de cât să plătesc un terapeut. Poate chiar caut pe cineva pentru a obține relații pentru un loc mai bun, un job mai bun, o parteneră de viață? Credința falsă care îmi spune să merg acolo unde oamenii sunt pe moarte pentru a-mi găsi o relație pentru viață. Un sistem de credință ciudat, nu-i așa? Omule ești mai bolnav decât crezi dacă faci asta!
Pericolul pe care îl creează în secția de cancer se bazează pe fals, informațiile pe care le-at=r putea răspândi vor fi sigur periculoase. Ar putea spune (din moment ce a avut o formă ușoară de cancer) ”Hei – tu chiar nu trebuie să faci tot ce-ți spune medicul. Tu trebuie să faci totul exact sau în mod special așa cum îți spun eu să faci.
De fapt, îmi permit să vă împărtășesc opiniile mele cu privire la tratament, deoarece eu așa am procedat găsind o cale mai ușoară, mai moale de cât ce medicii mi-au recomandat.
Eu le-aș spune chiar : ”Uitați această abordare spirituală de recuperare”. Nu am vrut să mă rog. Eu nu a trebuit să mă întorc la Dumnezeu. Unele părți din programul de recupereare nu sunt cu adevărat necesare. Eu sunt dovada vie care a tratat numai aspectul fizic al bolii. De ce să spun Doamne ajută-mă dacă eu pot să rezol problema singur. Ar putea da încă multe argumente false care i-ar trimite pe bolnavi la moarte sigură.
Crede și că persoanele responsabile din AA nu ar trebui să intervină pentru a întrerupe aceste mesaje derutante, sigur că ar trebui să o facă și nu să stea cu mâinile în sân lăsându-l să răspândească informații care vor ucide oamenii care sunt acolo pentru recuperare.
Faptul este că băutorii din greu (și unii dintre alcoolicii noștri care suferă de alcoolism, dar care cred că ei pot rezolva totul dacă nu o să mai bea) folosesc de multe ori AA-ul pentru socializare (chiar pe forumuri n.r.) sau in scopuri personale mai degrabă, decât în scopul de a lucra Pașii și continuarea unei continui creșteri spirituale.
Vechii alcoolici reali au spus acestor ”specialiști” să părăsească grupul deoarece nu au nevoie de program. Cei de astăzi spun ”Vino înapoi” sau ”Vino cu noi” crezând că dau ajutor, Astfel că ei găsesc un loc pentru aerisire – de a împărtăși în aer problemele lor, un club "Inimi singuratice" sau un loc unde platesc 1$/ora in loc sa mearga la un psihoterapeut sa plateasca 150$. Ei pot trăi fără o experiență spirituală, ei nu sunt alcoolici reali și nu vor putea avea compasiune , empatie sau înțelegere pentru cei care luptă din greu pentru recuperare, nu vor putea înțelege nici groaznicele recăderi care pot fi fatale.
Ei au fost în stare să o facă într-un mod mult mai ușor deoarece nu erau alcoolici reali la un pas de moarte. Atitudinea lor: ”Hei, A fost ușor pentru mine – așa trebuie să fie și pentru tine, folosește voința!” Acestea sunt valabile pentru ei nu pentru cei aflați la un pas de moarte. Dar, vor continua să vină, vor judeca pompos, vor evalua și vor da sfaturi deoarece se consideră modele care au reușit, totul se reduce la ei și la reușita lor, la inteligența si pregătirea lor.
Deși noi, alcoolicii reali, la prima vedere am putea arăta exact ca acești consumatori de alcool, suntem, într-adevăr, foarte diferiți. Noi trebuie să satisfacem nevoia aprigă de alcool, nevoie care poate duce chiar la sinucidere, consumatorii excesivi de alcool nu au această obsesie, această nebunie alcoolică, și nici nu o înțeleg. Noi, alcoolicii reali, trebuie să lucrăm cu ”precizie, în mod special” și foarte bine programul de recuperare” – consumatorii de alcool grei nu trebuie să o facă
Noi avem nevoie de o ”schimbare psihică” – ei nu au. Noi trebuie să ne supunem unei ”schimbări revoluționare” – ei nu trebuie. Ni se spune că avem nevoie de un ”necesar de elemente pentru a urma câteva reguli simple” – ei nu au nevoie de nici o regulă. Noi suntem într-o luptă aprigă ”pentru viață sau moarte” – ei nu sunt. Noi trebuie să ne salvăm ca un om de la înec – ei nu trebuie să se salveze de la nimic
Astfel, devine pericolul deturnării programului, auzim la întâlniri de la ei exact opusul a ceea ce avem nevoie să auzim, opusul a cea ce ne spune programul. Am auzit declarații și opinii care ar putea fi adevăruri pentru ei, dar sunt minciuni fatale pentru noi. Prin urmare trebuie să ne abținem de a urma sfaturile consumatorilor grei de alcool. Pentru alcoolicii adevărați aceștia sunt lupi în piei de oi.
Părerile personale, interpretările , intelectualizările după cum le convine,, miturile , ficțiunile, poveștile despre alți consumatori care sau lăsat de băut după metode proprii pe care le auzim în jurul meselor, și prea de multe ori, de la ne-alcoolici reali sau alcoolici care nu iau încă în serios programul, care atunci când sunt treji stau retrași, singuratici, nu se simțeau confortabili vorbind în fața mulțimii, au găsit un loc în AA unde devin cei mai vocali, mai sigur pe sine, mai autoritari, cunoscători a tot ce trebuie făcut, consumatori de alcool care pot deveni într-adevăr un pericol pentru alcoolicii reali, pentru șansele lor la recuperare și pentru însăși existența comunității noastre.
Consumatorii de alcool la greu nu sunt parte e ”binelui comun”, care să transmită mesajul AA – soluție comună de recuperare, atunci ei nu și-au îndeplinit cerințele pentru calitatea de membru AA. Cât timp vom sta și vom pierde dreptul de proprietate al programului prin inacțiune?
Deci, dacă avem nevoie de a ne abține de la sfaturile lor ”înțelepte sau intelectuale”, cum îi putem identifica? De fapt chiar ei ne pot ajuta să îi identificăm dacă suntem atenți. În primul rând băutorul la greu, sau alcoolicul care caută explicații intelectuale se prezintă de multe ori ca un ”Model AA”(în realitate el este o imitație a lucrului real”. El va spune noului venit; ”simt durerea ta”, dar el nu va sufleca mânecile ca să ofere multe ore de serviciu pentru a sta umăr la umăr cu noul venit și să-l ducă prin intermediul paginilor din Carte Mare pe drumul recuperării. El este tipul în cel de al doilea deceniu de sobrietate care își bate joc de aceea dintre noi care se trezesc mai devreme ca de obicei în fiecare zi pentru rugăciune și meditație. El este cel pe care l-am auzit recent spunând unui alcoolic real: ”M-am săturat de problemele tale, și eu mă îmbolnăvesc ascultându-te, tu ai nevoie de ajutor mai mult de cât vei primi” Nici măcar nu vreau să fiu în jurul tău, nici nu vreau să aud de tine dacă nu faci ce-ți spun eu. El este cel care va spune mereu: Am două cifre de sobrietate, am lucrat Pașii o dată când am venit în urmă cu 17 ani și de atunci nu-i mai fac, o să-i fac când mă voi simți confortabil(băutorii la greu pot face asta, alcoolicii reali vor muri dacă așteaptă până când se vor simți confortabil înainte de a lua măsuri. Băutorul greu este cel care cu ani avansați în părtășie poate spune: ”Am ales să nu beau în această dimineață”. El poate a spus adevărul. Noi pe de altă parte nu avem acest privilegiu. În plus, el este cel care stă treaz chiar dacă contrazice informațiile din Cartea Mare. El spune: Cartea poate fi supusă interpretărilor, actualizărilor – ceea ce poate fi adevărat pentru el dar, nu pentru noi. El poate fi chiar cel ce a introdus unele interpretări în grup. El este cel ce ia protejații săi la pagina 164 explicând fiecare propoziție face tot ceea ce spune cartea așa cum a interpretato el în ”Carte lui cu indicații precise și direcții specifice clare”. El este cel care a spus: ”Acesta este modul în care lucrez programul meu, fiecare se recuperează în felul său”. Întrebare…de când a creat un program? Va motiva că fiecare a băut în felul său și că fiecare se recuperează în modul său, după programul său, în ritmul său, aceștia pot fi chiar alcoolici reali.
În cazul în care cei care fac asemenea declarații se întâmplă să fie alcoolici reali, ei suferă de alcoolism netratat și trebuie să se întoarcă la lucrul Pașilor, dragostea și ajutorul lui Dumnezeu pot fi obținute numai prin intermediul serviciilor. Ajutând alți alcoolici și nu prin comentarii si așa zise ”judecăți de valoare intelectuală”. Dacă alcoolicul real nu se va întoarce la lucrul Pașilor în mod circular, va permite neputinței să se strecoare înapoi în viața lui, deoarece el s-a opri în ai mai lucra.
Cum, atunci; putem spune celor două grupuri să se despartă sau să aplice serios programul neinterpretat filozofic.? Știm că pentru alcoolicul real care suferă de alcoolism netratat putem să-l ajutăm, chiar recăderile îi vor fi de folos.. Băutorul la greu, pe de altă parte, ne poate face rău. Avem nevoie să-i spunem că sfaturile lui nu ne sunt de folos, nu sunt binevenite fără a ține cont de politețuri.
Alcoolicul care va lucra Pașii se va separa în cel din urmă de băutorul greu în mai multe moduri
• Va întâlni descrierea alcoolicului netratat în partea din mijloc a paginii 52 di C.M.
• El eventual va începe să bea și va constata că nu poate controla consumul de alcool.
• El se va sinucide (faza terminală a bolii sau a necesității consumului de alcool) ca evenimente acestea sunt de 75 de ori mai mari de cât populația care nu consumă alcool.
Amintiți-vă : Băutorul greu este cel care poate sta un timp fără probleme, asta contrazice(prin gând , cuvânt și fapte) instrucțiunile prezentate în carte.
De ce credeți că eu știu atât de multe despre ei? Pentru că sfatul lor aproape m-a ucis. I-am ascultat atât de mult și am preferat să fiu ”confortabil” după 7 ani și jumătate. Într-adevăr, am fost cel mai incomod, deoarece am lăsat să mă convingă să las munca de recuperare pentru atunci când mă voi simți confortabil. Am auzit atât de multe cu privire la modul în care aceștia o fac în anii cu două cifre că m-au convins că nu e necesar să fac lucrarea continuu, convingere pentru care am căzut și eram să mor. La naiba, în cazul în care se poate face în felul acesta. Ei au apelat la dorința mea de a găsi o cale mai ușoară și nu m-a îngrijorat această mentalitate.
Nu m-am îngrijorat cu privire la aceste situații neprevăzute, necesare pentru a amâna programul de zi cu zi. Ei m-au ajutat la reconstruirea ego-ului meu spunând că ”Putem face acest lucru pe cont propriu”. M-am oprit la timp și m-am uitat sincer la ei spunându-le că nu vreau să am ceea ce au , chiar dacă este mai ușor. Am fost de vină pentru că le-am permis să mă influențeze , și eu eram aproape să mor naibii.
Astăzi, știu asta pentru că eu sunt un alcoolic real, continuarea lucrului la Pași este ”vitală”(adică necesară pentru viață) – nu pentru ei, cu toate teoriile lor, dar cu siguranță pentru mine. Și din ce este experiența mea, vă rog să-mi permiteți să o împărtășesc: Te rog rămâi vigilent, pentru că eu am învățat la fel de greu că inamicul care aduce un mesaj fals este la fel de viclean, derutant și puternic(chiar dacă nu știe) ca boala în sine.
Deci, dacă sunteți un alcoolic adevărat, și cunoaște-ți criteriile, feriți-vă de interpretări si de povești de război exagerate pe care le folosesc pentru a convinge că sun unul dintre noi; declarații care sunt valabile pentru băutorii grei, dar nu pentru alcoolicii reali.
Să știți că noi alcoolicii reali nu avem de ales – nu avem nici o putere asupra băutului și nici nu vom avea vreodată.
Știu că singura speranță pentru noi este munca continuă și o creștere spiritual necesară – nu este necesară pentru acei băutori grei, vocali, atotștiutori. Știu că doar prin lucru viguros la Pași putem continua să ne reînnoim spiritual, experiențe pe care trebuie să le aplicăm pe o bază de zi cu zi, în scopul de a rămâne treji, fericiți și plini de bucurie și aceasta gratuit.
Păziți-vă întotdeauna de mesajul care vine de la gura băutorilor grei sau a alcoolicilor reali netratați sau cei care au dobândit o pregătire psihoogică din grupurile noastre. Pentru a ”Ascunde fața lui” el este așezat lângă tine și chiar dacă ceea ce el împărtășește este într-adevărul, este adevărul așa cum îl vede el, el va încerca inconștient să te omoare când ești cel mai puțin temător. Aceasta este experiența mea , așa că dacă ești un alcoolic adevărat te sfătuiesc să te ferești, mergi pe calea pe care spune Cartea Mare si nu asculta de toate părerile și interpretările. Fă ce spune Cartea Mare și aplică în toate momentele vieții tale.
Copyright: Floyd Henderson, 1997, membru AA in USA.
Poate fi copiat numai de alcoolici și distribuit gratis
Si uite exemplificat de insusi Bill W. cum se manifesta obsesia bautului, la un alcoolic autentic.
https://www.youtube.com/watch?v=S80-tDwE...e=youtu.be
Pentru cei ca el si ca mine a fost creat AA-ul.
Vocea originala a lui Bill W.
Multumesc pentru acest avertisment!
Eu ca incepator in abstinenta de unde pot sa-mi dau seama daca un alcoolic cu abstinenta mult, mult mai mare ca a mea este bautor sau alcoolic netratat ??? De obicei cei noi veniti isi cauta sponsori printre cei mai vechi in abstinenta ceea ce este si normal, bun eu urmez pasii si ceea ce scrie in cartea mare si daca la grup este o persoana de genul acesta si cei care il cunosc de mai mult timp nu si-au dat seama ce fel de tip de abstinent este cum as putea sa-mi dau eu seama? Eu mi-am lasat vointa in mana lui Dumnezeu si ma rog sa-mi dea darul ca sa-mi recunosc greselile mele ca sa nu-l osandesc nevinovat pe aproapele meu, asa cum frumos se spune in rugaciunea smereniei a Sfantului Efrem Sirul , dar mai gresesc si nu pot sa nu ma gandesc ca poate resping un om care vrea sa ma ajute pentru ca am inteles in alt fel mesajul ( care poate fi in conformitate cu BB, dar deviat de la scop). Nu stiu ce sa zic, desi am fost la spital, la psihoterapie ( am inceput cu Aliat) nu am avut faza grea a bolii si ma rog la bunul Dumnezeu sa ma tina abstinent si senin pentru ca stiu sigur ca ,, Alcoolicii Anonimi sunt o comunitate de bărbaţi şi femei care îşi împărtăşesc experienţa, puterea şi speranţa cu scopul de a-şi rezolva problema comună şi a-i ajuta şi pe alţii să se însănătoşească în urma alcoolismului.
Singura cerinţă pentru participare ca membru este dorinţa de a înceta băutul. A.A. nu percepe nici cotizaţii, nici taxe de înscriere, ne finanţăm prin propriile contribuţii.
A.A. nu se afiliază nici unei secte, nici unei formaţiuni religioase sau politice, nici unei organizaţii sau instituţii, ei nu doresc să se angajeze în nici o controversă, nu sprijină şi nu contestă nici o cauză.
Alcoolicii Anonimi au un singur scop primordial, acela de a rămâne abstinenţi şi de a transmite mesajul alcoolicilor care mai suferă." este singura mea Cale de a fi OM!
Va multumesc pentru abstinenta mea!
Salut Fane,

Te-ai dus intr-un text greu si ai pus o intrebare grea. E ok.

Iti voi spune parerea mea despre acest text : incalcit, alambicat, cu fracturi repetate de logica, obositor de parcurs.
Pacat de ideile bune din el, atat e de naclait in dogmatism.
Asta e opinia mea.
Textul asta poate ameti de cap un nou venit.
In plus, incalca flagrant Programul AA. Voi argumenta argumenta pe scurt.Nu am timp de pierdut cu un astfel de stil.

Plec de la idea ca autorul e de buna credinta.
In mod cert nea Constantin e de buna credinta ( salutare!), ne cunoastem.
Poate fi o eroare de traducere, atat in forma cat si in spirit.
Nu stiu ce varsta are autorul, care este/ era starea sanatatii lui mentale, ce alte texte a mai scris,care e evolutia lui, ce alte dependente mai avea, etc.

Argumentare.

"FERIȚIV-VĂ DE CEI CARE INTERPRETEAZĂ PROGRAMUL SAU SUNT NON ALCOOLICI" copy/paste

Prima intrebare: Ce inseamna "interpreteaza"?

Fiecare dintre noi "interpreteaza". Dam sens lumii in care traim, dam inteles cuvintelor pe care le folosim sau citim. Suntem unici.
Nu exista 2 alcoolici care sa faca la fel Programul.
Ce zice in Program? " Ia numai ceea ce iti foloseste".
Cel putin nefericit ales cuvantul.

Termenul asta "non-alcoolic" e din Big Book? Ce a vrut sa defineasca : bautorii ocazionali, pe cei "heavy-drinkers", sau ce?

"băutorul greu(bețivul) poate fi un pericol mai mare pentru tine de cât alcoolul în sine."

Fara argument, data la plesneala. Ce inseamna poate fi?
Eu pot fi castigator la 6/49 la loto in seara asta. Dar care e probabilitatea?? 1 la 13.000.000 ( aprox).
E posibil ca asta sa fie si sansa sa se apuce cineva de baut fiindca a intalnit un "nene" care "il pacaleste".

Cand scrie clar la Program ca recidivele sunt programate cu mult timp ca ele sa se produca in fapt. ca de vina este lipsa de onestitate nu intalnirile cu un oarecare.

E atat de pe langa Program textul asta incat, refuz sa il comentez.
As putea alege lejer 20-30 de astfel de "plesneli".

Parerea mea Fane este sa incepi cu Big Book si sa lasi textele Smile
A fost un joc de cuvinte intentionat. Vei gasi multe texte "pe langa"

Succes in demersurile tale!
Ok Multumesc Ovidiu! Tocmai ca am inceput acum 6 luni cu BB si de aceea am pus intrebarea, nu intelegeam ce vrea sa spuna si cum sa gestionez asta, oricum in 6 luni de abstinenta am invatat un lucru din Pasul 1 pe care l-am aplicat intocmai ,,Este o deosebire imensa intre resemnare si capitulare. Resemnarea este ceea ce simtim atunci cand ne dam seama ca suntem alcoolici, dar, nu acceptam recuperarea ca fiind solutia problemei noastre. Multi dintre noi au fost in aceasta situatie cu mult inainte de a intra in A.A., gandind ca este destinul nostru sa fim alcoolici, sa traim si sa murim asa. Pe de alta parte, capitularea este ceea ce se intampla atunci cand acceptam Pasul Unu ca fiind foarte real pentru noi si, cand am acceptat recuperarea ca pe solutia problemei noastre. Nu vrem sa ne mai traim viata ca si pana acum. Nu vrem sa ne mai simtim cum ne-am simtit pana acum."
Multumesc Ovidiu, crezusem ca am eu o problema cu intelelgerea BB!
Multumesc domnule Constantin!
Cu placere FaneSmile

Sa pui intrebari e semn de sanatate mentala.
Si ia-ti un nas.Ajuta mult.

Abstinenta senina.Doamne ajuta!
(18/01/2015 06:50 PM)Ovidiu73 A scris: [ -> ]Salut Fane,

Te-ai dus intr-un text greu si ai pus o intrebare grea. E ok.

Iti voi spune parerea mea despre acest text : incalcit, alambicat, cu fracturi repetate de logica, obositor de parcurs.
Pacat de ideile bune din el, atat e de naclait in dogmatism.
Asta e opinia mea.
Textul asta poate ameti de cap un nou venit.
In plus, incalca flagrant Programul AA. Voi argumenta argumenta pe scurt.Nu am timp de pierdut cu un astfel de stil.

Plec de la idea ca autorul e de buna credinta.
In mod cert nea Constantin e de buna credinta ( salutare!), ne cunoastem.
Poate fi o eroare de traducere, atat in forma cat si in spirit.
Nu stiu ce varsta are autorul, care este/ era starea sanatatii lui mentale, ce alte texte a mai scris,care e evolutia lui, ce alte dependente mai avea, etc.

Argumentare.

"FERIȚIV-VĂ DE CEI CARE INTERPRETEAZĂ PROGRAMUL SAU SUNT NON ALCOOLICI" copy/paste

Prima intrebare: Ce inseamna "interpreteaza"?

Fiecare dintre noi "interpreteaza". Dam sens lumii in care traim, dam inteles cuvintelor pe care le folosim sau citim. Suntem unici.
Nu exista 2 alcoolici care sa faca la fel Programul.
Ce zice in Program? " Ia numai ceea ce iti foloseste".
Cel putin nefericit ales cuvantul.

Termenul asta "non-alcoolic" e din Big Book? Ce a vrut sa defineasca : bautorii ocazionali, pe cei "heavy-drinkers", sau ce?

"băutorul greu(bețivul) poate fi un pericol mai mare pentru tine de cât alcoolul în sine."

Fara argument, data la plesneala. Ce inseamna poate fi?
Eu pot fi castigator la 6/49 la loto in seara asta. Dar care e probabilitatea?? 1 la 13.000.000 ( aprox).
E posibil ca asta sa fie si sansa sa se apuce cineva de baut fiindca a intalnit un "nene" care "il pacaleste".

Cand scrie clar la Program ca recidivele sunt programate cu mult timp ca ele sa se produca in fapt. ca de vina este lipsa de onestitate nu intalnirile cu un oarecare.

E atat de pe langa Program textul asta incat, refuz sa il comentez.
As putea alege lejer 20-30 de astfel de "plesneli".

Parerea mea Fane este sa incepi cu Big Book si sa lasi textele Smile
A fost un joc de cuvinte intentionat. Vei gasi multe texte "pe langa"

Succes in demersurile tale!

Nu vreu să intru în niciun fel de polemică cu nimeni, fiecare ”interpretează ” programul așa cum vrea, dupa cum ai spus, o fi bine? n-o fi bine?
Discuțiile pe aceste teme sunt la nivel mondial și pleacă de la următorul motiv: Până în 1980 erau aproximativ 2500000 de membrii, în 2000 erau 2000000, se pune întrebarea: Care sunt cauzele regresului? Transmiterea mesajului...? Da! dar, mai sunt multe altele. Interpretarea si adptarea Programului la diferitele idei(psihologice, religioase, filozofice, medicale, 50% dintre medici pe plan mondial nu recunosc alcoolismul ca boală) de către anumiți membrii care susțin o serie de teorii în grup cu totul în afara programului, producând derută și neînțelegere. Dacă știu atât de multe despre cum te poți lăsa de băut, cum te poți recupera, de ce nu au făcut-o? ”Doctore vindecă-te pe tine întâi”(noi am avut la grup - a venit în vre-o trei rânduri, la fiecare internare un conferențiar universitar care ne ținea niște teorii de ne durea capul, de vre-o câțiva ani este boschetar dar, producea multă derută, vezi, a spus dom profesor. Am avut preot care s-a îmbrăcat în odăjdiile rituale și a ținut slujba Acatistului paharului nesecat, cu lumânări, îngenunchieri și tămâieri la întâlnirea de grup(unii din grup propuneau să tinem slujba săptămânal). Chiar sunt grupuri care la întâlniri țin 15-30 de minute de meditații în întuneric și tăcere iar în restul întâlnirii spun rugăciuni sau căntări religioase. Ce poți să faci dacă el vine și spune că vrea să se lase de băut?(Trad.3). Exemple pot da multe. E ca și cu Evanghelia , interpretarea ei a dus la înființarea atâtor secte și dominațiuni.
Ce te faci cu cei care vin din spital și spun că sunt alcoolici, că doresc să se lase de băut, si de fapt sunt băutori compulsivi - non alcoolici(să desenez ce înseamnă?) și chiar de la primele ședințe explică cu tărie cum poți să te lași de băut, că nu ai nevoie de program, și totuși continuă să vină la întâlniri. De ce? Pentru că și-au găsit un loc unde se simt bine, unde sunt ascultați, unde socializează. Teoriile lor produc confuzii și recăderi, unii chiar continuă să bea ”controlat” fără probleme determinând și pe alții să facă ca ei, (care chiar au probleme cu primul pahar), știm că un alcoolic în legătură cu băutul este foarte labil..
Ce te faci cu cei care au probleme psihice destul de grave și vin la grup cu o dublă personalitate comportamentală? Nu produc neajunsuri? Ce te faci cu ateii care vin și care fac scandal când aud de Dumnezeu? Tot ce spun este din experiența grupului nostru, nu din auzite. Da! toți aceștia și mulți altii sunt un pericol pentru grup prin comportamentul și ideile lor.
Cred că și eu ca și autorul articolului sunt lipsit de logică, cu o exprimare alambicată și repetitivă când scriu ceia ce scriu, oare alcoolicul s-a comportat sau gândit logic vreodată? dacă ar fi făcut-o nu ar fi ajuns aici, de aceea rog să mi se ierte ceea ce spun, sau cel puțin să nu se țină cont. Nu am înțeles niciodată de ce se spune că alcolismul ar fi o boală frumoasă, când vii din iadul suferinței, al nebuniei alcoolice, din întuneric, cum poți să spui că e frumos, recuperarea da! este frumoasă, că mergi spre lumină. Sau mulțumesc lui Dumnezeu că sunt alcoolic, nu prea sună ”logic”. Să mulțumești lui Dumnezeu că ai acceptat că esti alcoolic, că vrei să te recuperezi cu ajutorul Lui, da! Ca o întrebare fără răspuns, de ce grupurile noastre rămân cam la același număr de membrii după ani și ani de funcționare? Ar trebui să găsim un răspuns, logic sau nu. Noii veniți ar trebui să-și aleagă câte un sponsor bun, cu experiență în aplicarea cu simplitatea recomandată a programului, să nu plece urechea la toți cei care elaborează fel de fel de teorii derutante. Cartea Mare este ”Evangelia” noastră în ea găsim răspunsuri la orice problemă.
Salutare la toata lumea,

Salutare nenea Constantin, cum iti merge cu abstinenta? Sper ca esti bine. Ceea ce doresc la toata lumea.

Polemica e exclusa, doar argumentam.
Avem puncte commune de vedere privind Programul AA si puncte diferite. E minunat ca e asa!
Cate un exemplu din fiecare:
Punct comun: amandoi credem ca la baza recuperarii sta dorinta sincera de a reusi, onestitatea, spiritual deschis. Daca gresesc, te rog sa ma corectezi.
Punct diferit: matale crezi ca textul domnului acela e valoros ( banuiesc ca de aia l-ai propus), eu cred ca e plin de erori de logica, ca e o aberatie, raportat la Programul AA. Cum am postat anterior, nu mai revin asupra lui ( nu merita).

Cand matale ai propus un text in spatiul acesta ( forum) inseamna , printre altele, ca l-ai expus unei analize critice ( in sensul pozitiv- al exprimarii de opinii).

Daca te-ai asteptat ca, toata lumea sa fie de acord cu el ( doar fiindca l-ai propus matale/ sau fiindca matale il consideri valoros), da-mi voie sa iti spun cu tot respectul ca : e o eroare.

Iti raspund anticipat la o nelamurire pe care o ai, in legatura cu evolutia AA-ului ( de unde regresul cantitativ): “yesman”- cel care da din cap, doar fiindca a zis ceva “o autoritate” . AA-ul nu a fost scutit de fenomenul datului din cap in mod reflex.

Mai sunt cel putin 10 cauze majore ale declinului AA si asta chiar merita discutat, nu lalaiala fara rost a domnului aceluia.

Si iti fac o marturisire: am citit cand ai propus “textul” si am vazut ca e slab, ca e confuz. Dar nu am zis nimic,fiindca am sperat sa nu produca efecte.

Dumnezeu pune adevarul in gura pruncilor.
In acest caz, “pruncul” e Fane- noul venit in AA.
Fane a fost sincer : nu a inteles nimic, ba era si in contradictie cu ce citise in Big Book.

Nea Constantin ti-o spun cu tot dragul : lasa-ma pe mine, stiu Programul pe de rost ( asa cum imi foloseste mie) dar uita-te la noul venit.

Stiu ca vrei sa faci binele , sa ajuti.

Incerca altfel, cu alte cuvinte, poate si cu alte idei, fara “ghilimele” unde ne convin ghilimelele, fara “sa desenez ce inseamna?”- la desene chiar nu ma asteptam…asta e...

Asta a fost pe partea de procedura.

Intr-o postare ulterioara ( cat de curand) , voi raspund la intrebarile la care nu ai raspuns.

Ma bucur ca ai intrebari fara raspuns in ceea ce priveste Programul AA.

Te asigur de respectul meu si iti multumesc pentru abstinenta mea.

Abstinenta senina. Doamne ajuta!
Domnilor Constantin si Ovidiu eu va multumesc pentru ca aveti grija de mine dar va rog nu ma dati deoparte numai pentru ca am doar cateva luni de abstinenta, nu trebuie sa va spun eu ca fiecare zi de abstinenta e o victorie cu atat mai mult cand esti ,,prunc" (imi place metafora!) in exercitarea ei deci rugamintea si intrebarile mele daca doriti sa-mi raspunde-ti ar fi:
1. Mai este valabil preambulul AA? si daca da atunci cum ramane cu ,,singura cerinţă pentru participare ca membru este dorinţa de a înceta băutul..."? si cu ,,A.A.nu se afiliază nici unei secte, nici unei formaţiuni religioase sau politice, nici unei organizaţii sau instituţii, ei nu doresc să se angajeze în nici o controversă, nu sprijină şi nu contestă nici o cauză..."?, oare ar fi trebuit sa ajung in sant ca sa mi se aprobe (?!) calitatea de membru AA?
,,Alcoolicii Anonimi au un singur scop primordial, acela de a rămâne abstinenţi şi de a transmite mesajul alcoolicilor care mai suferă" mai este valabil? daca da atunci cine discerne alcoolici adevarati , cine da certificatul ca da , asta e de-al nostru deci il primim sa nu in grup, oare nu trebuie sa lasam sa se cearna pleava de neghina !?!
2. ,,Noii veniți ar trebui să-și aleagă câte un sponsor bun, cu experiență în aplicarea cu simplitatea recomandată a programului, să nu plece urechea la toți cei care elaborează fel de fel de teorii derutante." sunt de acord domnule Constantin, dar tocmai textul acela m-a facut sa ma intreb daca dau peste un tip de genul asta si nu il recunosc, pentru ca de fapt aici era incurcatura daca cei veterani nu il stiu de unde sa il stiu eu?
,,Cartea Mare este ”Evangelia” noastră în ea găsim răspunsuri la orice problemă."
De aceea sunt aici sa-mi mentin abstinenta si seninatatea in conformitate cu BB si cu programul AA.
Orgolii vis a vis de abstinenta, interpretari si socializari daca am nevoie gasesc pe alt forum destul, va rog sa ma credeti (nu e vorba de cineva anume,despre forum in general vorbesc).
Eu va multumesc amandurora cu tot respectul si sper ca s-a inteles dilema mea!
,,Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide." Sfanta Evanghelie dupa Matei 7,7.
Va multumesc pentru abstinenta mea!
Salut Fane,

1) Am stabilit amandoi ca, ne vorbim la "per tu", tin mult la asta.Wink
2) Cine te da la o parte? Esti bine venit.
3) Esti membru AA cand declari tu ca esti.
4) Nu exista nici o autoritate competenta care sa ateste ca esti alcoolic sau nu. E declaratie pe propria raspundere.
5) Numarul de ani in abstinenta ( in AA) nu atrage dupa sine vreo competenta. Doar o oarecare siguranta.
6) Aducerea in discutie a unui al forum...neah. Acela are rolul lui. Aici e altceva. Eu iti marturisesc ca nu tin la ideile mele. Nu imi permit orgolii in AA. Am unde sa le exprim, in alta parte.

Best regards.
Pagini: 1 2
Adresă(URL) de referință